Apr 7, 2016

Kristian bukan ajaran dari kitab INJIL/BIBLE
Kristian bukan ajaran dari kitab INJIL/BIBLE
---
pada zaman awal penyebaran agama kristian di Rome, agama itu ditentang hebat oleh negara rome yang beragama pagan (penyembahan matahari/dewa zeus). ramai penganut kristian pada masa itu, ditangkap, diseksa dan dibunuh oleh rakyat negara rome. 

pada Februari 313, emperial Rome, kaisar constantine  telah menguatkuasakan EDICT OF MILAN, dimana agama kristian dan agama-agama lain secara rasminya diterima dinegara rome. ini menandakan berakhirnya penyeksaan keatas penganut agama kristian. Secara rasminya Constantine membuat agama kristian sebagai agama rasmi rome. 

permasalahan di sini, constantine bukanlah beragama katolik melainkan beragama pagan (penyembahan matahari/dewa zeus). kerana kuasa pentadbirannya terlalu besar, dia mampu mengubah unsur-unsur keagamaan. 

dan pegangan itulah yang dipegang oleh penganut agama kristian sehingga hari ini.

1- hari beribadah oleh agama kristian jatuh pada hari ahad. sedangkan hari untuk yahudi hari beribadah sepatutnya pada hari sabtu. bukankah isa juga merupakan seorang yahudi? sedangkan isa membawa sambungan untuk kitab musa taurah? kenapa hari ahad? SUNDAY? SUN-matahari DAY-hari (Hari untuk tuhan matahari)

2- mengapakah agama kristian menyambut perayaan natal pada setiap 25 desember? sedangkan dalam bible nabi isa/jesus lahir pada bulan march? dalam kitab bible versi LUKAS & MATIUS menyebut, yesus lahir ketika bulan megemerlapan dan pengambala menternak gembala mereka pada tengah malam. apakah maksudnya? pada waktu siang panasnya terlalu terik sehingga pengembala terpaksa menternak haiwan mereka ditengah malam. ketika bintang megemerlapan mustahil salji akan turun. persoalan kenapa 25 desember? constantine menetapkan pada 25 Desember adalah kerana ianya adalah kelahiran untuk Dewa matahari. pada 25 desember adalah hari hujung yang mana musim bunga bakal menjengah dan inilah matahari akan muncul setelah lama menghilang ketika musim salji pada musim bunga. (setiap 25 desember, Raja namrud/king nimrod (dewa bacchus,dewa wain, dewa matahari) akan mengantungkan bingkisan pada pokok evergreen menandakan hari kelahirannya) dan inilah yang dilakukan oleh penganut agama kristian pada hari ini.

3- constantine telah mengubah konsep ketuhanan yang satu kepada satu konsep iaitu trinity. 
father + mother son = 1 God. 
dalam kitab bible, tiada kalimat yang mengatakan bahawa dirinya adalah Tuhan atau sembahlah aku. tak percaya? rujuk kitab bible dibawah:

gospel yohanes- 14:6, 14:28, 10:29
matius: 12:28
lukas: 11:20
yohanes: 5:30
kisah para rasul: 2:22

kenapakah constantine membuat konsep trinity? kerana ia adalah didalam agama pagan(majusi) dewa matahari/zeus. raja narud/king nimrod pernah mengahwini semiramis iaitu ibu kandungnya sendiri. setelah kematian raja namrud, isterinya merangkap ibunya telah mengandung dan melahirkan. semiramis mengklaim bahawa, anaknya itu merupakan penjelmaan semula raja namrud.
adakah kita masih tertipu?

No comments:

Post a Comment

jika ada yang tidak berbuas hati, komen atau pandangan silakan tinggalkan jejak anda di sini

Labels

Get widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...