Mar 21, 2014

Kejadian aneh di Bermuda Triangle bab 4

unexplained mysteries: of Bermuda Triangle.

christopher Columbus pernah mengatakan kompas kapalnya berputar dan di hujung selatan lautan atlantik terdapat cahaya putih di atas airnya.

kapal Marie caleste - 1872 ditemui terapung tanpa penumpang. kapal dalam keadaan baik dan tidak ada yang hilang dan tidak menunjuk sebarang bukti kapal dirompak. hanya penumpang yang hilang.

Kapal perang atlanta - 1880, kapal tersebut  dan 290 dilaporkan hilang dan tiada jejak yang ditemui hingga kini.

santa maria - kapal milik portugal dan dilaporkan hilang. bertahun kehilangan ia dijumpai diperairan atlantik. anehnya kesemua penumbang kaku ditempat masing2 seolah patung. tiada kerosakan pada kapal. bahkan makanan langsung tidak terusik.

Flight 19 - 5 buah pesawat TBM3, 5/12/1945 dari pengkalan laut fort lauderdale ke bermuda. jam 3;15 minit petang, Lefternan charles taylor mengatakan kapal terbang akan menjunam, peralatan pesawat tidak berfungsi. apabila diminta ke arah barat oleh pusat kawalan, dia mengatakan kompas tidak berfungsi dan berputar. hinggalah ia menyatakan pesawat diatas sebuah pulau yang terletak di atas laut putih dan pesawat menghilang tanpa ada kesan.

Armada penyelamat - setelah kehilangan pesawat Flight 19, hari itu juga sebuah pesawat peninjau yang membawa juruterbang dan 13 orang anak kapal untuk menyiasat kesan kemalangan. walaubagaimanapun, mereka bernasib yang sama seperti flight 19 hilang tanpa jejak.

jet pengisi minyak - 1962, dua buah pesawat tersebut meletup diatas bermuda tanpa ada sebab yang jelas.

kapal perang auchcraft - 1967,hilang tanpa kesan walaupun pesawat boleh dilihat dari menara kawalan.

DC8 Branif airlines - penerbangan dari new york ke panama 25/12/1997. ketika menghampiri pulau panama kapal terbang bergoyang dan mula menjunam ke laut. para penumbang dapat melihat dengan jelas laut dan peralatan kapal ketika itu dalam keadaan baik. hampir 200 meter dari laut, kapal terbang berjaya dikawal dan mendarat dengan cemas ke miami.

san diego - 4/9/1945 dilaporkan hilang di lautan atlantik. 35 tahun kemudian, tepat 12/10/1980 dilaporkan mendarat di porto olegre brazil tanpa komunikasi dengan menara kawalan. 

Labels

Get widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...