Nov 27, 2014

Rahsia personaliti huruf pada pangkal

Assalamualaikum kepada yang Muslim dan Selamat sejahtera kepada Non-Muslim.




Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.

A :- Ramah dan murah senyuman.Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas.Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.


B :- Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya.Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya sangat mudah tersinggung.


C :- Ramah dan pandai berbicara.Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.


D :- Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.


E :- Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.


F :- Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala.Mereka juga sukar memaafkan.Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.


G :- Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.


H :- Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.


I :- Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.


J :- Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.


K :- Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.


L :- Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya tidak menepati masa.


M :- Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan memberontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya boros dan keras kepala.


N :- Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.


O :- Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.


P :- Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kreatif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.


Q :- Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.


R :- Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.


S :- Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji.Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.


T :- Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.


U :- Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.


V :- Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri.Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.


W :- Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.


X :- Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.


Y :- Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.


Z :- Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri....

Oct 22, 2014

my house design built by my self


ketika waktu lapang atau senggang. inilah yang aku godek buat. kekekke... mak aku pun asyik membebel tak kuar bilik. sorry ma, tengah buat bangunan la.

how you think? 
















Kebaikan Habbatussauda





Amalan pemakanan
Khasiat & Kabaikan Habbatus Sauda’
Erti Habbatus Sauda
Arab = Habbatus Sauda’, Habbatul Baraka, Kamun Aswad, Sinauj
Armenia = Shoushma
Estonia = Mustkoomen
India = Kalounji
Inggris = Nigella, love in a mist. Fennel Flower, Onion Seed.
Italia = Nigella
Jerman = Zwibelsame, Schwarzkummel
Kanada = Korijigi
Norwegia = Svartkave
Perancis = cheveux de venus, Aligelle
Rusia = Chamustika
Spanyol = Niguilla, Pasionara    
Tamil = Karun Jiragam
Turki = Corekotu Siyah
Melayu : Jintan Hitam


Habbatus Sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.
Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)
Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda …… merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.
Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.
Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).
Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:
  • Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  • Antiarthritis, mengubati reumatik.
  • Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  • Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  • Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • Antivirus, mengubati demam dan flu.
  • Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  • Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  • Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
  • Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
Di bawah ini kami sertakan 7 ciri-ciri utama habbatus Sauda:
1. Nilai pemakanan
Habbatus Sauda kaya dengan:
monosaccharide glukosa, xylosa dsb.
polysaccharide
fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan
amino acid yang membentuk protein
karotene iaitu sumber vitamin A
kalsium, zat besi, dsb.
2. Sistem imunisasi
Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
3. Anti-histamine
Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
4. Anti-tumor
Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
5. Anti-bakteria
Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
6. Anti-radang (anti-inflammation)
Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7. Menggalakkan pengeluaran susu
Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.
Hasil Kajian
Di Amerika, Nigella Sativa yang merupakan nama latin dari minyak jintan hitam, telah mendapat kejayan luar biasa sebagai makanan suplemen. Di Jerman, minyak habbasSauda telah tersedia dalam bentuk kapsul di farmasi.
Analisis ekstrak mengenai minyak dan kesan-kesannya juga telah dilakukan di Amerika dan hasilnya menunjukkan bahwa minyak kuno itu juga mujarab untuk segala macam penyakit. Para saintis Amerika telah merasa yakin bahwa kesan antibakteri dan antimikotis dari minyak habbasSaudayang merupakan obat Asia Timur dan di Asia berlangsung dalam waktu yang lama. Para dokter di Mesir dan Cina menggunakannya untuk obat segala macam radang serta infeksi jamur. Bahkan, para ilmuwan kanker Amerika secara meyakinkan telah membuktikan bahwa minyak habbasSaudamenurunkan kadar gula. Ekstrak Nigella Sativa membantu merangsang tulang sumsum dan sel-sel kekebalan. Demkian tulisan para ilmuwan kanker Immuno-Biology Laboratory dari Carolina Selatan. Selanjutnya, produksi interferon menghasilkan sel-sel normal terhadap kesan-kesan virus sel-sel yang merusak, menghancurkan sel-sel tumor, dan meningkatkan jumlah antibodi yang menghasilkan sel-sel B.
Seluruh fungsi ini menyebabkan minyak habbasSaudasebagai calon (alternatif) yang ideal untuk pencegahan dan pengobatan kanker. Para ilmuwan Amerika telah memplubikasikan bukunya yang pertama mengenai temuan “Study Of Black Cumin Oil On Human”. Para ilmuwan di Jerman kini juga sibuk menemukan kesan-kesan minyak Mesir yang berkaitan dengan tubuh manusia. Dr. Med. Peter Schleicher, ahli immunolog di Munich yang pada 1986 telah dinominasikan sebagai anggota termuda World Academy Scientists, menguji minyak habbasSaudadi lembaganya untuk menemukan terapi baru bagi penyakit kronis dan kesan-kesannya. Temuan-temuannya indentik dengan para koleganya di Amerika.
Schleicher menyatakan bahwa dengan menggunakan minyak habbasSaudayang memiliki asam lemak tak jenuh, misalnya unoleat dan asam gammalinolen masuk ke organisme. Dengan demikian, kemungkinan mencapai sintesa kekebalan yang penting dan mengatur zat-zat yang diambil seperti dari prostaglandin E. Minyak linoleat menstabilkan membran-membran sel dan prostaglandin memiliki kesan mencegah radang. Dengan demikian, reaksi kekebalan berhenti yang menimbulkan penyakit dan bahkan merupakan awal dari penyakit kronis seperti jerawat dan demam hingga kanker.
Di samping fungsi sel yang berlebihan pada orang yang menderita alergi distabilkan, melalui zat minyak habbasSauda antibodi juga ditekan. Sistem kekebalan yang berlebihan pada kajian (ilmuwan) Amerika juga menguji bahwa sistem kekebalan yang salah dapat diatur kembali dengan kesan yang kuat dari minyak ini. Sementara itu, Scheleicher telah menguji kesan minyak ini terhadap 600 pesakit. Sebagai hasilnya, dia meyakinkan pengobatan untuk alergi sekitar 70% dari pesakitnya. Di antara mereka adalah alergi terhadap serbuk dan debu serta jerawat dan penyakit neuro-dermatologis. Pesakit asma dan lainnya pada umumnya memiliki ketahanan yang lemah dan mudah terkena infeksi. Dari alasan itu Dr. Schleicher di Munich akan memasukkan minyak itu ke dalam pengobatan preventifnya terhadap pilek dan influenza.
Di Timur Tengah, minyak ini telah digunakan selama ribuan tahun sebagai obat untuk segala macam penyakit alergi, radang, gangguan menstruasi, tekanan moral, dan depresi, tetapi terutama terhadap bronkhitis, asma, dan neurodermatitis serta pencernaan yang buruk, bahkan impotensi.

Oct 21, 2014

Review: Krim Anna cosmetic 2009

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat non muslim.





update! 2016

 aku feb 2016 
Sejak kuar university ni, muka aku penuh dengan jerawat T_T
sedih gile wase. huhuhu... orang duk kata aku; biasalah tu, baru nak matang kan... T_T
kakak aku suggest suruh pakai krim anna cosmetics 2009. Aku pakai, Alhamdulillah jerawat hilang. kalau cakap hilang full tu tipu lah kan. Hormon aku masih tak menentu, gatai sikit naik la jerawat. hahaha... aku pun muda lagi bawah 25 tahun kut. (mohon terjun lopak dengan statement aku nih.) 

Sekarang? 2016.


aku pakai lagi krim anna dengan krim polla. jerawat pun adala tumbuh lagi. wahaha.. bukan sebab tak berkesan tapi sila merujuk statement aku diatas. tapi sekarang tinggal parut jerawat aku aje. tu pun sikit. 

aku ada bagi bos aku pakai. sebab kulit dia berminyak. aku suruh pakai krim kunyit dengan krim buah aje. seminggu gak la, nampak putih. cis! masa ni rasa menyesal gila bagi dia try, huhu sebab makin ramai student mompan nak ngejas dia. haha kalau sebelum ni pun ramai gak yang tackle dia. ye lah, body sado. hensem lagi.

jeles weh aku..!!! 

makan hati la aku tengok student duk ngejas dia. 

okey, tu reveiw aku. sorry lau korang baca rasa tak best!

nota kaki: aku dah update link ni guna hp, tetiba yg aku update x kuar. hangin la. bukan sekali dah tiga kali x kuar. tu review ak yg ni tak berapa nak masuk sikit. 


kanan: krim polla. penutup ungu: krim buah penutup hijau: krim kunyit
pic: ehsan google

Amat berkesan untuk :-

-Menghilangkan jeragat, ‘white head’ and ‘black head’ di muka
- Menghilangkan kedutan dan garis halus di muka
-Menghalus dan menggebukan kulit muka
-Memberi Oksigen kepada kulit wajah
-Membuang sel-sel kulit mati
-Melembabkab kan kulit wajah
-Memutihkan kulit wajah agak tampil ayu
-Menghilangkan parut – parut jerawat pada wajah
-Menghalus dan menggebukan kulit muka
CARA PEMAKAIAN:



1)CUCI MUKA DENGAN SABUN MUKA
 (dia ada gak sabun muka anna. rm8 seketul. aku pakai okey aje, x de rasa gatal bagai. bau pun  sedap. tapi aku pakai sabun papaya aje dari dulu.)


2) SELEPAS TU BOLEH PAKAI KRIM POLA DAY 
(aku pakai sikit aje, karang  orang kata bapuk mana pula la ni)



3)MALAM HARI PULA BOLEH PAKAI KRIM BUAH, PAS TU BOLEH PAKAI KRIM KUNYIT (BOLEH JUGA GILIR2)
akak yang aku pergi beli tu, dia kata, mula-mula sapu krim buah dulu pastu krim kunyit. nak cepat hilang jerawat better sapu dua-dua dulu. dah nampak nak hilang sikit barulah boleh gilir-gilr krim tu.

sekian.

p/s: ak review aje, aku tak jual kay

Oct 11, 2014

Rasa hati 1

17:40 11-10-2014

kelmarin aku telah sampai ke sini. dia yang datang ambil. bukan itu yang ingin aku ceritakan. tetapi kisah hati yang kurasa saat ini terasa sakit.

biarlah aku menceritakan dahulu kisah sebelumnya. mengenalinya membuatkan aku lebih bahagia. aku ditatang bagai minyak yang penuh. rasanya kasih sayangnya melimpah ruah untukku.

dan lebih kurang sebulan berlalu. aku dihantar pulang ke kampung sebelum ini kerana dia outstation di Kuala Lumpur dan untuk menyambut hari raya qurban. setiap hari kami akan whatapp sahaja. 

sejak dua menjak ini, aku dapat rasakan kasih sayangnya untukku makin pudar. walaupun berkali-kali kalimah cinta tidak pernah lekang diucapkan kepadaku. mengapa aku rasakan perasaan seperti itu?

selalunya, dia tidak betah untuk berenggang denganku. tapi, sekarang... aku rasakan perangainya cukup lain walaupun hari-hari aku dapat melihatnya. adakah dia mula bosan denganku? atau dia sudah mempunyai orang lain? kalu benar itu, rasanya tersayat sekali. 

"sekiranya kamu bersedih kerana manusia mula menjauhimu, percayalah... hubunganmu dengan Tuhan telah lama jauh."

Sep 14, 2014


Versus

*nak pusing bukannya mudah! perlukan skill yang cukup baik untuk terus berputar. yeah... versus 360' cukup payah. sekali terkena mohon masuk hospital.*

begitu juga kehidupan. untuk putar ke arah fitrah ianya adalah sukar. memerlukan didikan yang cukup kuat. terutama HATI...! hati raja segala kehidupan. akal adalah pembantu manakala anggota tubuh lain adalah hamba yang menurut. terkadang rasa sakit jiwa untuk kembali. itulah musuh utama. nafsu! dan iblis juga kalah dengannya. 

mencuba perlahan, apa salahnya. terkadang orang akan judge kita seolah kita ini tidak akan punya masa depan. sungguh angkuh mereka. seolah masa hadapan adalah milik mereka. 

To be judge of what you were just as unfair as a butterfly being judge while it was a caterpillar.

Sep 4, 2014

About Me


Name: Dani / Dini / Adi / OD

Age: 21

Birth: 9 - SEPTEMBER - 1993

Live: Pasir Puteh, Kelantan Darul Naim, Malaysia

School: Sekolah Kebangsaan Kulim

High School: Part 1-3 = Maahad Saniah, P.Puteh
                    Part 4-5 = Kolej Vokasional, Tanah Merah

Education: Universiti Teknologi Mara ( UiTM ) Kampus Machang Kelantan.
                 Faculty Of Art and Design ( Fine Metal Department )

Sep 1, 2014

Cerita pengalaman seram aku

Violin bergema. 
sunyi. 
aku? dipinggiran dengan menaip diari untuk hari ini.



1 september 2014

seawal 3:30 pagi, mataku sudah bugar. dada degup tidak sekata. ya, hampir tiap malam barang-barang milikku jatuh bersepah ke lantai. perbuatan siapa? itu aku tidak tahu. dahulu, dalam lenaku. waktu itu aku tidur dilantai memandangkan bilikku waktu itu agak panas. dalam lelap, aku terjaga apabila terdengar seperti kaca-kaca pecah. 

serkastik.

ya, dikepalaku cermin solek berkecai. nasib baik tidak terkena kepalaku. perbuatan siapa? lagi aku tidak tahu. ingatkan ianya kerana angin. lama kelamaan rasanya bukan salah angin. seperti malam berikut, barang-barang di dalam almari jatuh ke bawah. 

kipas yang pada siangnya tidak mengeluarkan sebarang bunyi, namun apabila malam dan waktu tidurku, ia berbunyi bising. seolah tidak mahu aku terlena. G.I.L.A...!!!

dan kakakku juga pernah berkata, dalam bilikku ada orang. tapi, siapa dia?


sebelum raya.

aku melepak di sawah padi. tiba-tiba terdengar bayi menangis. sahabatku bertanya. dan aku hanya diam membatu. aku sendiri takut! sebelum itu aku melihat sebuah kampung. gila! padang saujana mata memandang pada waktu siang, mana boleh adanya kampung waktu malam. anehnya lagi, aku melihat seorang lelaki mengangkat guni dan bayangnya langsung tiada!

==

ya, jam 2 pagi. aku tiba dirumah datukku. sedihnya, datukku tiada dirumah. dan aku terpaksa tidur ditepi tangga. jam 3.30 pagi. ketika mata ingin lelap. seperti manusia sedang berjalan. bila kuperahati betul-betul. hanya kepala sahaja yang melayang! aku terkaku waktu itu. bunga melur menyengat di hidung.

sedetik..
dua detik...

aku bertanya sahabatku. apakah dia melihat sama yang aku lihat? dan ternyata dia juga terdiam.

azan subuh berkumandang. dengan pecut aku membawa motor pulang ke rumah.

===

mata terkebil-kebil. aku kuak lentang diatas katil. aku cuba pejam mata. dan waktu itu, aku melihat seorang nenek tua sedang memandangku. matanya, merah dan tajam memandang aku. berambut putih mengerbang dan wajahnya cukup buruk sekali. di tangannya ada tongkat. seperti nenek kebayan.

lupa, sebelum itu aku pernah kata, datangkan semangat harimau.

===

darjah enam. waktu kelas malam. aku ingin ke tandas. segera berlari ke tandas. sebelum sampai ke tandas terdengar bunyi plastik. aku pandang ke arah dapur, ya, nenek sedang merangkak dibawah meja dan memandang aku! aku laung panggil ayah. dan waktu ayah datang aku masuk tandas. bila aku keluar, ayah tanya, mana? dan aku lihat hanya plastik yang bersepah dibawah meja.

sampai sekolah, bising yang pak guard aku kejar hantu. 

raya 2014



sengih tanpa paksa melebar sikit demi sikit. "woi nak g mane ni?" waktu ini baru bangun kut, nampak sangat tak pergi solat raya. terbabas. heheheh...
"pergi umah iwan." dia dengan selamba badak sahaja. "kau lambat aku sepak," sebiji tumbukan yang agak kuat terkana kepala.
"okey jap. nak pakai baju." terus berlari masuk kedalam bilik. amik seluar treck, T-Shirts dan kopiah. "okey dah siap," aku penuh rasa teruja.

rumah iwan-

bersalam-salaman. dalam segan kena bersalam jugak, nama pun beraya kan. terus duduk alah mau-malu kucing. parents dia panggil makan nasi dagang. 

siap.

so kemana lagi? pergi bachok pulak. kekeke...

"aku raya just pakai seluar trek dengan t shirt aje."

berangin sorang-sorang muka dorang. wakakka....

"jangan buat malu geng kita, semua pakat baju melayu, ko jangan nak ngada. aku lempang karang,"

kekek
kerana terpaksa aku relakan. mana tau Dato' buat rumah terbuka.

buat penat pakai baju melayu, Dato' awang adek tak buat umah terbuka la... last2 kat pantai gak..







Labels

Get widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...