Aug 26, 2013

bermuda triangle

jam ditangan kukerling sekilas. hampir jam 3 petang. lagi 30 minit sebelum kapal terbang berlepas ke Florida. panggilan pertama sudah lama berbunyi. cuma menunggu panggilan ke dua sahaja lagi. malas untuk berlama di dalam kapal terbang sebenarnya. ceh, cakap aje mabuk kapal terbang omel hati ini. banyak hentam pulak. bidas otakku pula.

"to all pasanger please take your attention. bla.. bla..bla..." panggilan kedua telah pun berbunyi. aiseh, kapal terbang meh. dengan langkah longlai aku berdiri dan berjalan ke arah balai pelepasan. 

============

pantai kepulauan Brittany kelihatan cukup damai. angin pantai berpupuk cukup lembut. saya sedang berdiri tepat dibawah pokok kelapa. di hujung sana jelas terlihat gunung ganang yang mencanak naik. tidak silap, itu adalah puncak gunung yang mana kakinya terdapat pada dasar laut berhampiran segitiga Bermuda.

di sini orangnya bermata biru dan berambut perang. sesuai dengan latitud perancis. cukup cantik sekali. yang lelaki jelas menampakkan ketampanan mereka. saya juga bersyukur kerana mereka mengatakan bahawa mata hitam saya lebih cantik. mungkin jarang mereka melihat mata hitam di sini. tapi... sayang, mereka tidak pernah ada agama. dan tidak menganut mana- mana agama pun!

kepulauan ini cukup besar. mereka tidak pernah dijajah sesiapa. di lautan ini juga terdapat tiga buah pulau lagi yang berkeluasan kepulauan england. hanya 12 batu dari tanah besar eropah.

mataku paku pada bukit bukau yang merimbun di belakang sana. suasana yang cukup memukau. yang mana di sana tanahnya hijau. udaranya dingin dan bersalji. cukup cantik sekali!

ku rasa sudah jatuh cinta padanya.

dihujung laut atlantik terdapat segitiga bermuda. alhamdulillah, sepanjang perjalanan, kapal tidak mempunyai sebarang gangguan dari laut tersebut. dan selamat berlabuh di Miami, Florida.


aku duduk di atas pasir di bawah pokok kelapa. menunggu Emelr si mat saleh merangkap rakanku sepanjang pengkajian di segitiga bermuda. haish... lama kot nak tunggu ni. 

========
 bersambung...

Labels

Get widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...